PLACE REVIEW: Sungai Kedondong, Batang Kali

June 03, 2016

Assalamualaikum

Nampak tak for the first time in forever Elsa dah pandai nak buat review hahaha. Sebenarnya takde apa nak share selain dari share satu tempat yang Elsa pergi, for the first time in forever jugak. Sedih tau tempat best best lah Elsa baru nak pergi hukhuk. For the first time in foreverrrr okay dah dah stop nyanyi


The recreation park of the Kedondong river (Sungai Kedondong) is located alongside the road from Batang Kali to Gohtong Jaya in the Genting Highlands. It is quite basic, with some stalls, a popular place during the weekends for family picnics. The river water is clean and there are beautiful cascades

So masa Elsa mai sini, air dia memanglah sangat sejuk. Ye sejuk ya amat even waktu tu waktu petang kan. Nak cakap pasal terjun ke air tu memanglah nak. Tapi Elsa tak gemar sangat kalau air sungai untuk buat mandi dan berenang dan kuak lentang apa semua. Sebabnya faham faham lah hehe. Lagi pulak tempat nie dulu memang ada isu kencing tikus kan. So Elsa tak merenyam kalau dengan air sungai haha takat celup celup kaki tu ya boleh lah

Kawasan situ boleh tahan bersih, kalau kurang pun sebab selepas ramai yang berkunjung dan yang datang pulak jenis masyarakat yang kurang jaga kebersihan sungai kan. Tapi Alhamdulillah masa Elsa pergi haritu bersih, takde banyak sampah sarap. Tempat parking luas, tandas 7/10 bersih but tak berbau. Gerai gerai kecil ada dekat tepi kalau nak kudap kudap lepas mandi kan. Nak buat photoshoot kat situ pun boleh hehe


Elsa tak tahu nak describe lagi sebab sungai nie memang sama macam sungai sungai yang lain keadaannya. Siapa yang duduk area batang kali tu mestilah seminggu sekali mai ye dak. Tapi kalau Elsa yang 25KM jauh nie guane?

Okaylah kalau siapa yang dah merasa ke sini Elsa ucap tahniah lah hehe. Yang belum pergi, kalau nak pergi, yang tak tahu jalan tu boleh bukak waze / maps dan search Sungai Kedondong haa terus jumpa. Yang dah pergi tu ehem, pengalaman korang kat sana mesti best kan? Taknak share ke hikhik

You Might Also Like

7 Comments

  1. bestnyaaa sayang!!!!!!!!!!!! hahaha, lama x mandi sungai

    ReplyDelete
  2. Ain 2 tahun sekali baru lalu. tu pun kalau balik raya kmpg hahah. cane ? Boleh la try singgah lepasni. lama betul tak mndi sungai

    ReplyDelete
  3. tenangnya view.. hijau pokok + air yg sejuk..

    ReplyDelete
  4. Tiap kali mcm ni...hilang stres..Lokman klu nak tenangkan hati pergi mandi manda kt lata atau air terjun.

    ReplyDelete
  5. jh orang situ...tapikan ...baru tahu ada sg kedondong dekat sana...aisehh malu!! hahaha

    ReplyDelete
  6. so far belum pernha kesana lagi...mungkin boleh pertimbangkan lain kali

    ReplyDelete