Jangan Lakukan 17 Perkara Ini Bila Mula Kerja

May 02, 2016

Assalamualaikum

Tak tahu nak mukadimah macammana. tapi bagi freshie worker macam elsa yang baru sebulan start kerja nie rasa tergugat iman bila terbaca tips nie dekat facebook. Yelah elsa memang culture shock dengan benda dan pengalaman baru

Mula kerja lagi elsa dah cakap dekat abah "bah, nak beli kereta" wahh banyak cantik kau elsa baru sebulan kerja dah macamtu impiannya ye. Memanglah kena macamtu hehe. Tapi setelah mentelaah dan meneliti tips tips yang elsa nak kongsi nie, elsa fikir better biarkan dulu hasrat nak membeli kereta tu. Tengoklah sebulan dua lagi kalau ekonomi elsa dah kukuh, balun lah satu wahahahaha tak sedar sedar lagi tuh :P


  1. Jangan beli kereta baru
  2. Jangan malu untuk naik motor ke tempat kerja (terutama gadis gadis hakhak)
  3. Jangan lupa bayar hutang
  4. Jangan malu jadi kuli walaupun ada degree
  5. Jangan cepat lompat kerja
  6. Jangan lupa buka akaun ASB atau tabung haji
  7. Jangan beli kereta import
  8. Jangan lupa menabung
  9. Jangan lupa bayar zakat
  10. Jangan benci kerjaya anda
  11. Jangan lupa rancang beli kediaman pada usia muda
  12. Jangan buat pinjaman peribadi untuk bergaya
  13. Jangan mengumpat boss kita (amaran keras hehe)
  14. Jangan berangan nak kahwin dengan anak raja
  15. Jangan sewa rumah yang mahal, better sewa bilik
  16. Jangan lupa sedekah
  17. Jangan lupa ibu bapa
Nak Shopping? Contact Elsa ye

You Might Also Like

4 Comments

  1. betul tu selalunya graduan muda yg baru dpt kerja terburu2 nak beli kereta...
    siap honda lagi...heheh

    ReplyDelete
  2. Erm... boleh beli kereta jika jadi keperluan tambahan sekarang ni zaman banyak kemalangan motosikal. Tapi kalau tak beli pun tak mengapa jika boleh kongsi kereta. Bagi Tedi, elakkan tunggang motosikal.

    ReplyDelete
  3. Haha.. Good sharing elsa. Tp yg no 14 tu mmg kelakar.. Hihi

    ReplyDelete